Facebookfest på väg till Sverige?

Spontana jättefester på stan, som under en tid bekymrat myndigheter i Frankrike med omhändertaganden av festdeltagare och senast ett dödsfall, kan nu för första gången komma till Sverige och Göteborg.

Festerna kallas l'Apéro Géant, den stora aperitifen, och har samlat tiotusentals människor till fest på gatorna i ett flertal franska städer.

– Att staden samlas på det här sättet gör mig glad. Jag bestämde mig för att gå, säger 18-åriga Pauline en fransk festdeltagare i Lille till en fransk tv-kanal.

Men den franska regeringen är inte road.

– Mycket alkohol i kombination med mycket folk på en plats som inte är avsedd för ändamålet kan orsaka verkliga katastrofer, sa Nathalie Kosciusko-Morizet, minister med ansvar för digitalteknik, efter att en 21-årig kille dött på en fest efter att han trillat ner från bro.

Det är genom att organisera sig på Facebook som festdeltagarna lyckas samla ihop sig och komma till samma ställe. Städerna har försökt bräcka varandra de senaste månaderna och har som mest samlat över 10 000 människor till fest.

Nu har en Facebookgrupp med syfte att arrangera en sådan här fest startats i Göteborg. Olle Bjerkås är en av dem som tänker gå.

– Jag ser det här som en spontan folkfest där människor som inte känner varandra kan träffas helt enkelt.

Olle Bjerkås har slagit sig ner på Järntorget i Göteborg med sin bärbara dator.

– Här är gruppen jag gick med i. Den växer snabbt, säger han och trycker på uppdateraknappen.

På bara några minuter har hundra nya personer gått med. På onsdagsmorgonen hade gruppen samlat ihop över 7000 medlemmar. De franska myndigheterna har förgäves försökt stoppa festerna där av oro för att det skulle inträffa fler olyckor. Olle Bjerkås är däremot inte särskilt orolig över att en svensk jätteaperitif skulle spåra ur.

– Jag har inte gjort någon riskanalys, men av att döma utifrån de videos man sett från de franska aperitiferna så ser det ut att ha gått väldigt fredligt till.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se