Solfångare värmer Orustvillor

I Ellös på Orust har kommunen låtit bygga inte mindre än 1 000 kvadratmeter med solfångare som ska värma upp samhället sommartid. Blir projektet lönsamt och fler boende vill koppla upp sig kan det byggas ännu fler paneler.

– Varför vi har byggt dem är kommunens satsning på hållbar utveckling. Vi försöker få ner koldioxidutsläppen i kommunen och detta är ett steg i den satsningen, säger Anders Andersson, driftansvarig på Orust kommun.

Mitt i den lantliga idyllen på Orust ligger något som ser ut som en rymdstation. En stor panncentral och rad efter rad med solpaneler rimmar illa med resten av naturen i Ellös, i alla fall rent estetiskt.

Solfångarna, som tar upp ungefär samma yta som en fotbollsplan, ska varje sommar generera 300 megawatt till dem som kopplat upp sig till anläggningen.

Det räcker till att värma upp vatten och hushåll för ungefär 100 villor under sommarhalvåret. Orust har lika många soltimmar som Spanien under sommaren så på kommunen är man hoppfull om ett lyckat projekt. Men det kan ta tid innan man ser resultat.

– Det är ganska lång payoff-tid på solfångaranläggning men å andra sidan är det väldigt lång livslängd på dem. Så i det här fallet räknar vi med att ha tjänat in kostnaderna för solfångarna på 13-14 år och livslängden är 30 år. Får vi då ut 300 megawatt per år så blir det en lönsam affär i slutändan, säger Anders Andersson.

Kan man försörja hela Orust med detta?

– Det går att försörja hela Orust med solfångarvärme, dock bara sommartid.

Thommy Tengborg
thommy.tengborg@sr.se