Inget generellt koppeltvång i Göteborg

Göteborgs 15 000 hundar ska inte behöva gå ständigt kopplade. Efter år av politiska diskussioner sa en majoritet i kommunstyrelsen igår nej till generellt koppeltvång.

Kommunen ska istället anlägga inhägnade hundrastgårdar. Socialdemokratiska kommunalrådet Dario Espiga tänker sig fem rastgårdar nästa år och fler efter hand.

– Om vi har en dialog med kennelklubbarna och hundägarna så blir det kanske inte så dyrt i drift, säger han. Det kanske ger oss möjlighet att 2012 öppna ytterligare fem hundrastgårdar. Det här är ett sätt att ta hänsyn till de flesta.

Så det blir inhägnader istället för koppel?

– Ja.

Det är bland annat kostnaden för rastgårdar som avskräcker socialdemokraten Dario Espiga och andra politiker. Enligt park- och naturförvaltningen kostar det minst 12 miljoner kronor att bygga 60-70 rastgårdar som kan behövas om koppeltvång införs. Sen tillkommer driftskostnader.

Majoriteten pekar också på att hundägare bör visa hänsyn och redan idag har ett strikt ansvar att kontrollera sina hundar enligt ordningsstadgan.

För drygt ett år sen fick kristdemokraterna igenom ett koppeltvång i närheten av förskolor och skolor, sedan ett barn blivit bitet av en hund i Tynnered.

KD vill som enda parti införa allmänt koppeltvång som de menar kan kombineras med rastplatser som inte är så påkostade och inte är inhägnade.

Kristdemokraten Carina Liljesand vill ha skyltar vid hundrastgårdarna.

– Jag tycker faktiskt att man kan sätta upp skyltar som säger att "här rastar vi hundar" och så får göteborganr leva i harmoni med hundägarna och veta att det kan komma en hund springande. Det behöver inte kosta så mycket, säger hon.

Men den här gången fick alltså kristdemokraterna ge sig.

 Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se