Allt fler tvångsavvisas

Allt fler personer som fått avslag på sina asylansökningar vill inte lämna landet frivilligt och blir istället ett ärende för polisen. Mellan 2005 och 2009 har antalet ärenden som lämnas över till polis mer än tredubblats enligt migrationsverket.

Khalid Afridi, hans fru och deras tre små döttrar ska avvisas till Afghanistan men eftersom de inte frivilligt lämnar Sverige på grund av rädslan för vad som väntar i hemlandet, har deras ärende hamnat hos polisen.

– På 24 timmar så sover jag kanske tre timmar. När jag stänger ögonen så tror jag att det är nu som de ska komma och hämta oss, säger Khalid Afridi.

Fyra år efter att han och hans fru kom till Sverige från Afghanistan för att söka asyl och efter flera överklaganden så står det nu alltså klart att de kommer att avvisas, men som många andra som får avslag så vill de alltså inte lämna Sverige självmant, som Migrationsverket kallar det. Familjen gömmer sig inte undan myndigheterna, men har sagt nej till att frivilligt återvända och blir då ett ärende för polisen.

– Migrationsverket har sagt till mig att jag kan vara i mitt hem tills polisen kommer och hämtar mig. Så nu gör vi det och vi vet inte när de kommer och hämtar oss.

Khalids fru Farida har rödsprängda ögon. Det är för att hon gråter hela tiden säger Khalid och de tre döttrarna Maryam, Marwa och Muska, där Maryam är äldst med sina fyra år, påverkas av föräldrarnas oro och ovisshet.

– Alla i familjen gråter hela tiden, säger Khalid.

Migrationsverket har som mål till 2011 att minst 50% av alla återvändanden ske ske självmant. Förra året nådde man upp i 42%. Men varför väljer då Khalid och Farida, som så många andra, inte att återvända självmant, så att de i alla fall slipper ovissheten i att inte veta när polisen kommer och hämtar dem. Jo, säger Khalid, för att han är säker på att det som väntar i Afghanistan är ännu värre.

– Vi får i alla fall bo några fler dagar här. Kanske tar det en eller två veckor eller en månad. Det vet vi inte, säger han.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Allt fler tvångsavisas

1 747 personer har överlämnats för tvångsvisavvisning sedan 1 januari 2010.

2009 överlämnades 4 603 personer
2008 överlämnades 3 726 personer
2007 överlämnades 2770 personer
2006 överlämnades 1030 personer
2005 överlämnades 1487 personer.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.