Ett 20-tal flickor i regionen upplever allvarligt hot från manliga släktingar

Länsstyrelsens kartläggning av hot- eller våldsyttringar av den sk hederkulturen visar att 15- 20 flickor i Västra Götland har ett akut behov av skyddat boende.

Länsstyrelsen i Västra Götaland är nu klar med sin del i en riksomfattande kartläggning av flickor som genom sin familj eller sina släktingar utsätts för hedersförtryck.
Sammanlagt är det 270 högstadie- och gymnasieflickor i Västra Götaland, varav de flesta i göteborgsområdet, som via skolkurator, ungdomsmottagningar eller flyktinghandläggare vittnat om förtryck eller våld från framför allt manliga släktingar, de flesta av flickorna - av dom finns 70 flickor utanför Göteborgsregionen.
Det är högstadie- och gymnasieflickor som lider av att vara hårt kontrollerade hemifrån och som inte säger sig ha fullständiga mänskliga rättigheter.

Till våren ska kommunernas gemensamma lägenhetsbank med 10 boenden stå klara för inflyttning. Just nu finns mellan 15 och 20 kvinnor som skulle behöva skyddat boende i egen bostad eller i familjehem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista