Få vill påverka med medborgarförslag

Färre göteborgare försöker påverka i sin stadsdel genom att skicka in medborgarförslag. Från att vissa stadsdelar fått in runt 20 stycken om året är det nu nästan nere på noll.

– Det är ju ganska få förslag, men jag tycker ändå det är viktigt att det finns möjlighet för medborgarna att använda sig av den kanalen, säger Carin Benjaminsson (S), ordförande i stadsdelsnämnden Centrum.

En stor del av förklaringen till den kraftiga minskningen ligger i att mycket av det som förr kallades medborgarförslag, i dag kallas synpunkter och slussas direkt vidare till den förvaltning det hör hemma, till exempel Gatukontoret eller Park och natur.

Men kvar blir hur som helst bara ett litet, litet antal riktiga medborgarförslag. Kärra-Rödbo, till exempel, har inte fått in något i år och bara ett om året de två senaste åren. Att det har blivit en minskning över tid går att se i alla stadsdelar som använder sig av medborgarförslag för att få sina invånare att påverka.

Ingrid Allan, som själv skrev ett medborgarförslag för några år sedan, tycker det är synd att inte fler gör som hon.

– Folk gillar att klaga, men de gillar inte att komma med nya idéer på att åtgärda något som är fel, säger hon.

Hon tycker också att kommunen kan bli bättre på att uppmuntra de som har idéer. Själv fick hon tjata en hel del innan hennes förslag om en ny hundrastgård gick igenom.

– Det är jättemånga som kommer hit med sina hundar. En gång var det 20 stycken här. De sprang omkring och hade jättekul ihop, säger Ingrid Allan.

Ute i stadsdelarna finns det fler sätt att påverka beslut på än genom just medborgarförslag, så är det förstås också i Centrum där politikerna nu bjuder in till dialogmöten med de som bor där. Men nämndordförande Carina Benjaminsson skulle tycka det var roligt om det kom in fler medborgarförslag.

– Vi försöker ju uppmana, både på vår hemsida och i vår tidning, att man kan skicka in förslag. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är det enda sättet som man kan påverka på, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se