Ingen folkomröstning om trängselskatt

Det kommer inte att bli någon folkomröstning om trängselskatt i Göteborg i höstens val, som Sverigedemokraterna krävt.

Politikerna i kommunledningen har inte sagt nej än, men deras långsamma behandling av ärendet gör att nödvändiga beslut inte hinner fattas i tid. 

Nybildade partiet Vägvalet kräver en folkomröstning om trängselskatten och driver en namninsamlingskampanj i frågan. Sverigedemokraterna ställer samma krav i Göteborgs kommunfullmäktige, vilket är utsiktslöst eftersom 80 av 81 ledamöter redan sagt ja till trängselskatten. 

SD kom med kravet i en motion i början av mars och enligt valkansliet måste fullmäktige före sommaren fatta nödvändiga beslut för att en folkomröstning ska kunna genomföras i valet. Men det tåget gick i onsdags när socialdemokraterna i kommunstyrelsen sköt upp beslutet tre veckor. 

Även om ett nej är väntat kan det se nonchalant ut och utnyttjas i valdebatten, särskilt som socialdemokraterna tidigare lovat folkomrösta, men tagit tillbaka löftet när det blev bråttom med besluten att finansiera paketet av efterlängtade trafiksatsningar. 

Kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Anneli Hulthén gör gällande att ett nej till en folkomröstning dröjer eftersom kommunledningen vill formulera sig genomtänkt. 

--  Vi vill kanske uttrycka oss på ett sätt som upplevs seriöst och inte bara som att det här kastar vi bort, säger Anneli Hulthén.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se