Ingrid Segerstedt Wiberg död

Ingrid Segerstedt Wiberg - journalist, debattör och under en period folkpartistisk politiker - avled i går 98 år gammal, uppger Göteborgs-Posten.

Hon var känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter och har under hela sitt liv varit djupt engagerad i bland annat invandrings- och flyktingsfrågor.

Ingrid Segerstedt Wiberg föddes 18 juni 1911 i Lund. Hon var dotter till Torgny Segerstedt som var chefredaktör för Göteborgs Handels- och sjöfartstidning och en stridbar antinazist. 

Från 1959 till 1970 var hon riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna. 

1999 begärde hon utträdet för att partiet har tagit ställning för Sveriges medlemskap i NATO. Ett år senare krävde hon att SÄPO:s registrering av hundratusentals svenskar, inklusive henne själv, skulle bli offentlig. 

Ingrid Segerstedt Wiberg är författare till böckerna "Jesus var inte svensk" som publicerades 1986 och "Mötesplats FN "som kom ut 1980. 

Hon var hedersdoktor vid Göteborgs Universitet, har tilldelats Olof Palmes pris och även belönats med Liberala Ungdomsförbundets Bertil Ohlins guld medalj. 

Ingrid Segerstedt Wiberg har en fristående gymnasieskola i Göteborg uppkallad efter sig, och en av Göteborgs spårvagnar bär också hennes namn.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se