Angered

Teater av barn om rädsla och mobbning

Dans- och teaterföreställningen Angels of Angered är en pjäs om och med barn. Tio skådespelare från Trädgårdsgärdetskolan spelar upp en historia om rädslor och mobbning.

Manus bygger på intervjuer av barn på Vättleskolan i Angered.

Direkt efter premiären är det fullt liv i foajén. Skådespelarnas klasskompisar har sett föreställningen och det är mycket kramar och snack. Levan Nguyen är en av skådespelarna.

– Först var jag ganska rädd för att stå på scen och säga saker, men när vi har övat och så vågar jag stå på scen nu, säger hon.

Hon spelar en mobbare och en av de hon mobbar är Kevin Petterssons rollfigur Flygarn. Han bygger en raket, något som de andra barnen tycker är töntigt.

– Det passar bra när jag fick den här rollen för att när jag gick i nollan och ettan var jag lite mobbad, men det har försvunnit nu, säger Kevin Pettersson.

Det här är första föreställningen i ett projekt med barn och ungdomar i Angered som ska löpa över tre år. Bakom står gruppen Die Bühne, och formen är Community-teater, alltså en teaterform som bygger på berättelser från människor på en särskild plats eller från en särskild grupp.

– Jag tycker det mest slående har varit att de är så frustrerade och att det verkar finnas väldigt få vuxna omkring dem, säger regissören och projektledaren Birthe Niederhaus.

Hon tror att arbetet med pjäsen har betytt otroligt mycket för barnen.

– Jag tror att de här tio barnen som stått på scen nu har varit med om världens resa, både utvecklingsmässigt och självförtroendemässigt. Sedan det att andra barn går och tittar på dem i Angered och ser vad de gör tror jag också skapar ett självförtroende i Angered på något sätt, säger hon.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se