Håkan Jaldung friad

Den förre polismästaren Håkan Jaldung friades av
Göteborgs tingsrätt på fredagen från misstankarna om olaga frihetsberövande vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg under EU-toppmötet 2001. Han frias på alla punkter.

Förre polismästaren Håkan Jaldung åtaldes i juni av dåvarande chefs-justitieombudsmannen Claes Eklundh för olaga frihetsberövande alternativt grovt tjänstefel eller tjänstefel. Förre överåklagaren Hans Lindberg fick uppdraget att driva åtalet.Åklagaren yrkade på fängelse för Håkan Jaldung. Brottet olaga frihetsberövande kan ge upp till tio års fängelse.

Inför den amerikanske presidenten George W Bush besök i samband med EU-toppmötet i Göteborg beslutade förre polismästaren Håkan Jaldung, som var kommenderingschef, att torsdagen den 14 juni 2001 spärra in 650 personer på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.Där bodde många tillsresta demonstranter.

Beslutet var olagligt enligt åklagaren, han hävdar också att Jaldung gjorde sig skyldig till lagbrott när han senare under samma dag lät gripa de 454 personer som fanns kvar på skolan.Håkan Jaldung anser själv att hans huvuduppgift var att se till att toppmötet och demonstrationerna kunde genomföras. Han stödde sig på 23:e paragrafen i polislagen när han beslutade att spärra av skolan. Enligt honom var orsaken den starka hotbilden, fyra på en femgradig skala.

Göteborgs Tingsrätt konstaterar att det förhållandet att personer i Håkan Jaldungs omgivning uppfattat de bakomliggande orsakerna till hans beslut på olika sätt gör det omöjligt att dra några säkra slutsatser och hur det verkligen förhöll sig.Tingsrätten bedömmer att det genom åklagarens bevisning i målet inte kan anses visat att Jaldung hade en annan grund för sitt beslut än vad han själv har angett.Åklagaren har därmed inte bevisat att Håkan Jaldungs beslut att spärra av Hvitfeldtska gymnasiet enligt 23:e paragrafen i polislagen saknade rättsligt stöd, skriver en enig tingsrätt i domen.

Tingsrätten anser inte heller att åklagarens bevisning ger tillräckligt stöd för att Håkan Jaldung beordrat ett massgripande av 454 personer på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".