Bassjukvård eller dyrare transplantationer - hur mycket får vården kosta?

Att rädda livet genom transplanation av organ tillhör sjukvårdens vardag numera. Men det finns dom som ifrågasätter hur mycket det får kosta.

I ett inslag i nyheterna i morse sa kristdemokraten Christina Sterner-Josefsson att bassjukvården måste gå före den högspecialiserade vården.

Vi har besökt enheten för transplantation och leverkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

- Sveriges riksdag har beslutat att vi skall prioritera de svårast sjuka människorna, säger enhetens chef Styrbjörn Friman. De som får en levertransplantation kommer att dö utan behandling.

På hans enhet gjordes förra året 130 njurtransplantationer, 70 levertransplantationer och några få tarmtransplantationer. I den totala budgeten på 120 miljoner ingår inte bara organoperationer utan också leverkirurgi.

120 miljoner kronor -det är bara 15 miljoner kronor mer än vad politikerna i regionen kostar eller vad det kostar att driva Frölunda sjukhus.

- I dag är njurtransplantation en av de kanske mest kostnadseffektiva behandlingarna som finns inom sjukvården, säger Styrbjörn Friman. Man räknar med att varje njurtransplantation besparar sjukvården cirka två miljoner kronor.

annika.lindqvist@sr.se

bosse.adriansson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".