Utökad effektivitet ska göra sjukvården bättre

Sveriges Radios serie om sjukvården i Västra Götaland fortsätter:Det krävs inte mer pengar för att få bort köerna. Vad som behövs är effektivare arbetsfördelning mellan sjukhusen och tydligare uppdrag.

Det säger Daniel Holmdahl, projektledare för arbetet med hur sjukvården i Västra Götlandsregionen ska organiseras i framtiden.

Onsdagen den 3 mars skall han presentera sitt förslag om vilka uppdrag de 17 sjukhusen i regionen skall ha.

Men först skall regiomfullmäktige ta ställning till den allmäna inriktninngen som innebär vård på fyra nivåer:

  • Primärvård
  • Sjukhus med specialiserad planerad vård (specialistsjukhus)
  • Sjukhus med specialiserad/bred akutsjukvård (akutsjukhus) -fyra i hela regionen
  • Sjukhus med högspecialiserad vård (regionsjukhus)

- Avancerad och dyr teknik måste koncentreras till färre sjukhus. Annars är det omöjligt att hänga med i den medicintekniksa utvecklingen, säger Daniel Holmdahl.

Operationer som är planerade långt i förväg, till exempel starr- och knäoperationer, ska lyftas bort från akutsjukhusen. Vissa sjukhus i regionen ska i stället göras om till så kallade närsjukhus, som får ansvar för planerad vård av till exempel livmoderframfall eller operation av höftprotes. På så vis sparas både pengar och köerna kortas, hävdar Daniel Holmdahl.

Strukturutredningen har redan fått mycket skarpt kritik från flera olika håll. En namnlista från ett hundratal läkare har lämnats in till hälso- och sjukvårdstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista