Många var nyfikna på kamelen Mustafa. Foto: Maria Wendehög/SR.

Många intresserade av nya domkyrkoplanen

Många göteborgare och även kamelen Mustafa var igår med när Domkyrkan anordnade en högtidlig invigning av den nya domkyrkoplanen.

Det första spadtaget togs förra sommaren. Kostnaderna, på omkring fem miljoner kronor, har delats lika mellan Göteborgs Stad, fastighetsägarna och Svenska Kyrkan.

Domprosten Karin Bjurstrand är mycket nöjd med den nya domkyrkoplanen. 

– Det är mycket mer ordnat, mycket mer planteringar. Det är renare och just det här med att man ser in från gatan, det har stor betydelse för säkerheten, säger domprosten Karin Bjurstrand. 

Var problemen så stora att det var nödvändigt att göra planen mer öppen? 

– Ja, när man kom hit på kvällen så var det väldigt mörkt och skumt omkring Domkyrkan, och det är inte bra. Det kan dra till sig allt möjligt. Så av det skälet var det väldigt viktigt att göra någonting, säger Karin Bjurstrand. 

Även göteborgarna var nöjda med resultatet. 

– Det är snyggt och bra gjort. Det är stor skillnad mot hur det har varit förut, säger Dieter Kanold. 

– Det är fantastiskt fint, säger Samija Björk. 

– De har en fotoutställning där inne i kyrkan som visar hur det såg ut för tio år sedan. Nu ser det återigen ut som på 1800-talet, och det är fint. Det gillar jag väldigt mycket. Men vad jag inte tycker om är att man rastar hundar här och sedan sitter folk och fikar ovanpå det hela, säger Ulf Lundin.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".