Undersökningar visar att var tredje göteborgselev i 9:an använder tobak. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Slutrökt i Göteborgsskolor

Nu ska rökfri skoltid införas på allvar i  Göteborg. Trots att rökning på skolgården är förbjuden i lag sen 1994 visar undersökningar att det röks på nästan alla gymnasier och på hälften av alla grundskolor i Göteborg. Därför drar kommunen i höst igång ett projekt för att stoppa rökningen.

Undersökningar visar att var tredje göteborgselev i 9:an använder tobak och vill de fortsätta kan de ju lämna skolgården på rasterna.

Men stadsläkare Per Haglind som leder kommunens projekt med rökfri skoltid tror på ökad kontroll.

– Av hälsoskäl är det viktigt med rökfria miljöer och att skolan skickar signaler om att rökfrihet är det normala, säger stadsläkare Per Haglind.

Hjälper inte samtal så kan man precis som vid andra brott mot ordningsregler stänga av eleven från undervisningen, men knappast mer än enstaka lektioner.

En annan kännbar sanktion kan vara att beslagta rökverk och tändare.

I höst startar den rökfria skoltiden i några stadsdelar där personalen redan har rökfri arbetstid för att sedan utökas i hela stan.

– Jag tror att de flesta även unga i grunden tycker att detta är en bra tanke, säger Per Haglind.

 Det håller Olof, elev på Lindholems tekniska gymnasium med om.

– Jag ser inget positivt med att röka. Både med tanke på nedskräpingen och personernas egen hälsa.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".