Sju dagars karens för småföretagare

Den första juli införs nya regler om karenstider vilket kan få stora konsekvenser för bland annat ensamföretagare. De kan då inte längre själv välja hur många karensdagar de ska ha när de bli sjuka.

Till skillnad från anställda som har en karensdag i sjukförsäkringen, kommer soloföretagaren att tvingas till minst sju karensdagar innan han eller hon har rätt till sjukpenning.

Gunilla Almgren ordförande i Företagarna Göteborg.

– Jag tror att reglerna drastiskt kommer skapa fundersamhet till att starta företag över huvud taget.

Vi kommer ha många arbetslösa och det finns många människor som vi gärna ser startar företag.

Vad signalerar man till företagare som har noll anställda idag och vad signalerar man till alla som funderar på att starta företag om man försämrar skyddet för en företagare, undrar hon.

Det är cirka 50 000 personer som idag driver ensamföretag i Västra Götaland. Enligt Försäkringskassan kommer samtliga att drabbas.

Idag väljer de flesta soloföretagare maximalt tre karensdagar i sjukförsärkingen med det blir omöjligt efter den första juli.

Frågan är vad regeringen tjänar på att diskriminera soloföretagare och om det är värt penganra. Det tror inte Gunilla Almgren.

– Jag är mycket tveksam till att det är värt det eftersom vi bland småföretagarna har mycket kortare sjukskrivningsperioder och färre antal sjukskrivna. Dessutom är det diskriminerande. Varför ska vissa människor ha en dag och andra sju?

Varför har det varit så tyst om detta - varför har ni inte slagit larm?

– Vi har slagit larm och framfört våra synpunkter kraftfullt. Vi hoppas att vi har kloka politiker som inser att det inte lönar sig på sikt att försämra för de absolut minsta företagen.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".