Okej för gatumusik igen. Foto: Erik Abel/Scanpix.

Gatumusik tillåts igen

Nu blir gatumusiken i Göteborg tillåten igen. Det krav på tillstånd för gatumusik i city som infördes förra sommaren tas bort efter kritik från kulturutövare och andra.

– Gatumusikanterna idag söker inte tillstånd och spelar ändå. Om vi vill ha musikanter på våra gator - och det vill vi - måste vi underlätta och hitta ett annat sätt, säger Ann Lundgren, socialdemokrat i kommunstyrelsen.

Men helt fri blir inte gatumusiken i Göteborg. Det blir en tidsbegränsning istället. Efter beslut i kommunstyrelsen igår ska man se om det kan fungera med högst en timme gatumusik i taget på samma plats. Och om ljudet blir för högt får miljöförvaltningen rycka ut med decibelmätare.

Det tillståndskrav som infördes för gatumusik i city i lokala ordningsstadgan förra året har haft betydelse, menar polisen. Ingen har bötfällts, men med bestämmelserna i ryggen har polisen kunnat flytta störande musikanter.

Vem ska kontrollera att det inte blir mer än en timme musik åt gången?

– Näringsidkarna ringer polisen när de blir störda och så blir det säkert i framtiden också. Men det kan vara skönt att ha någonting att hålla sig i, att man har den här regeln, om man själv ber någon att flytta sig eller spela någon annanstans, säger Ann Lundgren, (S).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".