"Konst Åt Alla" dras in, när regeringen väljer att lägga pengar på annat. Beslutet får kritik. Foto: Lasse Edfast/Sveriges Radio.

"Det blir ju så fel"

Det blir mindre konst i offentliga miljöer, som lekplatser och bibliotek, vilket fått många att protestera landet runt. Det handlar om projektet "Konst Åt Alla", som inte får några pengar av regeringen från och med nästa år.

Hitintills har organisationen Folkets Hus och Parker tillsammans med Bygdegårdarna och Våra Gårdar hittills fått 3,5 miljoner kronor per år för att köpa in ett hundratal konstverk, för att turnera omkring i Sverige med konstutställningar.

Canet Hanna jobbar på Folkets Hus i Hammarkullen, och hon är orolig att människorna där nu inte ska ha råd att se konst längre.

– Folk har inte alltid de pengar som det kostar att gå på konstutställningar och museum.

– Det handlar om en prioritering från Regeringens sida, säger Cecilia Magnusson, moderat riksdagsledamot från Göteborg.

– Vi har slagit samman ett antal anslag för att kunna göra de prioriteringar vi tycker är viktiga. Vi värdesätter kultur för unga och barn mycket.

Paula Hoffmann är konstansvarig på Folkets Hus och Parker. Hon tycker Cecilias Magnussons resonemang är märkligt.

– Det blir ju så fel! Vi når ju barn och unga, med våra utställningar på Folkets Hus och andra platser.

Men Cecilia Magnusson, (M), håller inte med.

– Det finns andra möjligheter att bidra till konstnärlig utsmyckning än med anslaget för "Konst Åt Alla". Miljöer för barn och unga kommer inte bli någon stenöken framöver.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".