Genmodifierat ris i Partille

Otillåtet genmodifierat ris har nått Sundsvall via Nederländerna och ursprungligen från Kina. Det handlar om risnudlar som till viss del innehåller det otillåtna riset. Produkten har stoppats och livsmedelsverket väntar nu på en rapport från den svenska grossisten.

–  Man ska göra en riskvärdering av GMO-ris innan det får släppas ut på marknaden i Europa. Kineserna har inte ansökt om en riskvärdering, och därför kan det inte vara godkänt för Sverige och Europa, säger Zofia Kurowska som handlägger ärendet för livsmedelsverket i Sverige

Det otillåtna genmodifierade riset finns i risnudlar som skeppats från Kina till Nderländerna och därifrån till bland annat Sverige och grossisten Risberg import AB i Huddinge.

Därifrån slussades det vidare till sju orter i Sverige, bland annat en butik i Sundsvall.Den otillåtna grödan upptäcktes i Finland som slog larm.Produkten är nu stoppad eftersom det inte finns någon förhandsriskbedömning gjord av GMO-riset.

Om det finns någon risk i att äta risnudlarna tror inte Zofia Kurowska. Men helt säkert kan man aldrig ändå veta, enligt henne.

–  Det vet vi inte eftersom vi inte fått någon dokumentation för det här riset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".