Alla sommarens aktiviteter kostar pengar, berättar Stefan Löfmark, chef på fritidsgårdsenheten i Kungsbacka. Foto: SR Halland

Fritidsgårdar stängs under sommaren

I Kungsbacka kommer fritidsgårdarna hålla stängt hela sommaren och många barn stannar kvar i bostadsområdet utan att ha något att  göra.

Trots det håller få fritidsgårdar öppet under lovet.

– För oss är det en prioriteringsfråga, vi har inte folk till att göra allting och vi lägger väldigt mycket krut på våra läger. Då går personalen åt till det, säger Stefan Lövmark, Kungsbacka kommun.

Bygga flotte. Paddla kanot. Och fiska. Det är sånt barnen får göra på de upplevelseläger som kommunen ordnar. Men det kostar - runt 500 -600 kronor per barn.Vilken prislapp kan man egentligen sätta på ett läger?

– Ett ok pris vi kan sätta är att vi får in i alla fall en trejdedel av vad det kostar

Hur tänker du om familjer som kanske inte har råd att åka på någon semester då har man kanske inte råd att lägga 500 kronor

– Jag har inte stött på det, det är oerhört billiga läger. Det är inga överpriser

Inte att ordna kanske, men är man ensamstående och har två barn så kan det vara mycket med 1000 kronor?

--Ja det kan vara mycket men man får tänka på att man får tre-fyra dagar med läger, upplevelser, aktiviteter och mat, det är inte dyrt 

Några planer på att ordna gratisaktiviteter finns inte i Kungsbacka.
Sjutton - artonåringar kan få vara själva på fritidsgårdarna. Men vad ska de yngre barnen som inte har några pengar hitta på under sommarlovet?

– Det vet inte jag, jag kan inte svara för alla ungdomar. Säger Stefan Lövmark

Ingrid Arinell
ingrid.arinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".