Framtidens bilar presenterades idag

I dag presenterade framtidens bilkoncept vid Chalmers på Lindholmen. Det handlade om hur  samhället kommer se ut om 20 år, och hur fordonen ska se ut för att passa den framtiden.

Anders Grauer är en av forskarna som jobbat med detta det senaste året.

– Vi kommer till exempel kunna visa ett litet, extremt energisnålt fordon som är ett mellanting mellan en motorcykel och en bil. Den kommer förbruka en tjugondel av den energi som dagens bil förbrukar.

I projektet har tekniskt kunniga personer fått använda ett samhällsperspektiv, och till exempel fått ta hänsyn till politiska faktorer eller ekonomiska förutsättningar. Det här kan tyckas självklart, men för de flesta var det en ögonöppnare.

Else-Marie Malmek är projektledaren som knuffat ingenjörerna över vetenskapsgränserna.

– De här ingenjörerna är väldigt begåvade människor, men de gjorde ett mentalt lappkast när de själva insåg att tekniken måste sättas i dess sammanhang.

Sammanhangen gestaltades i fyra framtidscenarier där politiska och individuella drivkrafter spelar olika stor roll. Sedan har man utvecklat transportmedel för vart och ett av dessa scenarier.

Till exempel ett individualistiskt samhälle där Anders Grauers tvåsitsiga bil visar på personligt engagemang, och ett mer sammanhållet där effektiva, massproducerade - och billigare - bilar blir viktigare.

Såhär sammanfattar Jimi Örberg, forskningschef på Saab Automobil.

– En sak kan vi vara säkra på och det är att vi kommer att ha fel. Men vi kommer att ha mindre fel, än i andra projekt där man bara försöker identifiera en framtid.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se