Försenat dubbelspår i Varberg

Bygget av det planerade dubbelspåret på västkustbanan genom Varberg kan bli försenat, uppger Sveriges Radio Halland. Frågan gäller hur spårbygget kommer att påverka Getteröns naturreservat nära bangården.

Naturvårdsverket menar att Banverket måste ha särskilt tillstånd för ingrepp kring Getterön, som ingår i Natura 2000, och omfattas av EUdirektiv om bl a skydd av fåglar. Och först när man har det tillståndet kan regeringen göra den prövning som egentligen skulle varit klar förra året. Banverket och länsstyrelsen tror inte att bygget kommer att påverka reservatet, men Naturvårdsverket menar att Banverket måste ha särskilt tillstånd för ingrepp kring Getterön. Området ingår nämligen i Natura 2000, och omfattas av EUdirektiv om bl a skydd av fåglar. Och först när man har det tillståndet kan regeringen göra den prövning som egentligen skulle varit klar förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista