Chefen kan se allt på Personec. Foto: Samir Bezzazi/SR

Lätt komma åt känsliga uppgifter i kommunen

För många chefer inom Göteborgs stad kan enkelt komma åt personliga uppgifter om alla 48 000 anställda, det tycker flera fackförbund i Göteborg. De ser stora problem med kommunens tidrapporteringsprogram.

– För den anställde kan det bidra till en ökad hotbild. Många i den kommunala verksamheten arbetar med myndighetsutövning och fatta beslut som kan uppröra medborgare, säger Marie Sandén, ordförande för Saco i Göteborg.

Namn, adress, personnummer, telefonnummer,semester, sjukfrånvaro. Om den anställde vabbar kan man även se barnets personnummer. Det är genom kommunens tidsrapporteringsprogram Personec, som chefer kommer åt dom känsliga uppgifterna.

En vanlig arbetare har bara tillgång till sin egen information. Medan chefer, som har så kallad total behörighet, kan se allt om alla anställda.. Kommunen tror att det är rör sig om cirka 700 hundra som har total behörighet, men vet inte riktigt då man aldrig räknat.

– Det är en enorm mängd uppgifter som går att plocka fram ganska lätt på alldeles för många och av personer som inte behöver göra detta i sin tjänstutövning, säger Marie Sandén.

Mari Kutschera, systemansvarig på Göteborgs stad, säger att chefer, speciellt inom stadsdelarna, får total behörighet för att kunna vara säkra på anställda inte jobbar för mycket. Får dom för lite vila bryter man nämligen mot arbetstidslagen.

Att till exempel ta bort möjligheten att få tillgång till sekretessbelagd information, så som adressuppgifter för anställda inom socialtjänsten, går inte - rent tekniskt.

– Det är en begränsning i systemet som gör att vi inte kan begränsa åtkomsten av information på en specifik yrkeskategori, säger Mari Kutschera.

Saco har krävt att kommunen minskar antalet chefer med total behörighet till systemet.

Göteborgs stad kommer att se över antalet chefer med total behörighet i och med sammanslagningarna av stadsdelarna.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".