Polisstudie om gängrekrytering

80 procent av de blivande medlemmarna i Göteborgs kriminella gäng rekryteras i de nordöstra stadsdelarna. Det framkommer av polisens första omfattande studie av kriminella nätverk i Göteborg.

Jenny Johansson som är analytiker vid länspolisens underättelserotel i Stockholm har gjort studien som sträcker sig över 5 år och ringar in 300 nyblivna gängmedlemmar i Original Gangsters, Bandidos X-Team, Hells Angels och Naserligan, dvs de fyra kriminella nätverk som dominerar Göteborgs kriminella kretsar. Studien visar att den typiske blivande gängmedlemmen bor i Bergsjön, Angered eller Biskiopsgården, är tjugo år gammal, har gjort sig skyldig till fem brott om året under de senaste fem åren och själv utsatts för ett per år, han har sedan tidigare en relation till personer som redan är etablerat kriminella. Gängmedlemmen är enligt statistiken uppfödd i en familj med högre arbetslöshet, högre ohälsotal, större socialbidragsberoende och lägre medelinkomst än genomsnittet i Göteborg. Studien visar vidare att gängproblemet i första hand är politiskt, inte ett polisiärt och att insatser bör sättas in i de utsatta stadsdelarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".