Hörselskadade i Göteborgsområdet kan få betala ena hörapparaten själva

Personer som har en hörselskada på båda öronen och därför behöver en andra hörapparat, kan komma att få betala den själv, om de bor i göteborgsområdet med Öckerö och Stenungssund inräknat.

Det framgår av ett besparingsförslag från Hälso och sjukvårdskansliet i Göteborg.

En hörapparat kostar i genomsnitt 3500 kronor men kan i vissa fall även kosta över 20.000 kronor. Hälso- och sjukvårdskansliets förslag innebär att hörselskadade i göteborgsområdet skulle betala ena hörapparaten själv, en kostnad som blir tung för det stora flertalet, som inte har vanlig lön. Och nästan hälften av de som provat ut hörapparater vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ett tusental patienter, behöver hörhjälp på båda öronen.

För hörselskadade utanför göteborgsområdet - i andra delar av Västra Götalandsregionen - ska det däremot gå bra att få två hörapparater. Bengt Lundqvist, som är ordförande för ”De hörselskadades distrikt Västra Götaland”, säger att besparingsförslaget strider mot gällande regler. Han säger till Västekot att regionen fattat beslut om att avgifterna ska vara lika över hela regionen.

Det blir nu regionfullmäktige som avgör om villkoren ska förändras.

- Det är en möjlig besparing om man får en förändring av bidragsreglerna, säger Nils Gunnar Ernstsson, direktör för hälso- och sjukvårdskansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".