Sommarjobbare har dålig koll

Sommarjobbande ungdomar vet fortfarande väldigt lite om sina rättigheter trots informationskampanjer och mängder av tillgänglig information.

LO har just avslutat sin sommarturné där de under tre veckor besökt omkring 2400 arbetsplatser i västsverige.

Anna Palmer är ombudsman på LO-distriktet i västsverige och den som koordinerat turnén, och enligt henne är kunskapsläget ungefär detsamma i dag som när hon gjorde sin första turné för elva år sedan.

– Det finns en ganska stor okunskap tyvärr bland ungdomar, och ibland även hos arbetsgivare och ordinarie personal. Det borde vara mycket, mycket bättre med tanke på all den information som finns, men man söker inte eftersom man inte vet vad man ska söka efter. Eller tänker man inte på det förrän det händer någonting, säger hon.

Katyan Barraza sommarjobbar på Överskottsbolaget i Göteborg. Tidigare har hon varit fast anställd, och hon har sett många sommarvikarier komma och gå. Hon håller med Anna Palmér om att det finns en stor okunskap.

– Jag tror att många inte är så insatt i det som de borde vara. När jag själv började sommarjobba var jag inte så insatt, man tog inte reda på sina rättigheter utan tänkte "att så länge jag får betalt är det okej". Men det är bra att man vet vilka rättigheter man har, annars är det nog många som utnyttjar det.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se