Tog våldtäksdömd till butik med sexleksaker

Vårdare vid Skogome anstalt för sexualförbrytare tog en våldtäktsdömd man med till en butik som bland annat säljer sexleksaker.

–  Jag ser det här som mycket allvarligt, säger Lisbeth Malmqvist, tillförordnad regionchef för Kriminalvården i Region Väst.

–  Vi ska absolut inte medverka till sådana besök, utan permissioner ska vara väldigt väl förberedda och personalen ska veta vilka typer av besök som ska göras.

Det var tidigare i somras som mannen var på permission i Kungsbacka tillsammans med tre vårdare. Butiken som besöktes var Fem plus ett, en butik som säljer bland annat presenartiklar, tobak, drinktillsatser och sexleksaker.

Enligt Lisberth Malmqvist visste vårdarna inte att det såldes sexleksaker när de gick in i butiken, men de stannade ändå kvar tillräckligt länge för att köpa något, dock inte något sexrelaterat.

–  Det kan man ha synpunkter på i högsta grad.

Vad är dina synpunkter?

–  Så som utvecklingen har blivit var det olyckligt att de gjorde det, utan de skulle naturligtvis ha lämnat butiken.Eventuellt kommer händelsen nu att anmälas till Kriminalvårdens ansvarsnämnd.

–  Jag är på väg ut till anstalten nu för att påbörja en utredning.

Kommer ni anmäla händelsen för Kriminalvårdens ansvarsnämnd?

–  Det kan jag inte säga i nuläget, men vi skickar under alla omständigheter in ärendet för prövning.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se