Göteborg

Stark norsk hundraåring gästar hamnen

I förmiddags lämnade den norska bogserbåten Styrbjörn Stenpiren i Göteborg, där hon legat mittemot Ostindiefararen hela helgen. Styrbjörn, som är koleldad, byggdes på Götaverken och sjösattes för exakt hundra år sen.

Georg Jensen är eldare ombord och en av entusiasterna i norska Veteranskeppsklubben som i hela 25 år jobbat med att renovera Styrbjörn.

– Ja, det är ett stort jubileum så vi har kommit ned från Oslo för att fira.

Berätta lite om Styrbjörns historia?

– Den byggdes i Göteborg för hundra år sen för Grängesbergsbolaget och sattes in i trafik i Narviks hamn för att hjälpa fartygen som skulle skeppa ut malm från Kiruna. 

– Under kriget blev Styrbjörn sänkt 1940, men togs upp och satt i trafik igen. Cirka 1950 kom hon tillbaka till Götaverken och blev då ombyggd och lite moderniserad, men maskin och skrov är detsamma som för hundra år sedan.

Och nu är ni ett gäng entusiaster som håller henne i skick? 

– Ja, vi har använt 25 år för att sätta henne i skick. För fem år sedan gick första turen till Bergen och sedan har vi varit på turer varje år.    

Hur är det att komma tillbaka till Göteborg?

– Det är flott, det är alltid härligt att komma tillbaka. Vi har goe vänner här, säger Georg medan den svarta kolröken från Styrbjörns skorsten blåser in mot Hamnkanalen. 

Vad händer nu närmast?

– Nu ska vi under en veckas tid ta oss tillbaka till Oslo. Första stoppet är Lysekil. 

Lycka till och ha en god tur!

– Tack för det, säger en glad Georg Jensen.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se