Ny lag om kortavgifter kan slå fel

Snart blir det förbjudet för butiker att ta ut kortavgifter. Men nu befarar Svensk handel att det kan leda till att färre butiker tar emot betalkort i framtiden.

– Jag har tänkt på det och kanske kommer göra det i framtiden. När vi får mer förlust på det här och kostnaderna går upp. Det är en stor kostnad för oss när alla vill köpa frimärken och busskort med betalkort, det funkar inte för oss, säger Ali, handlare på Kungstorget i Göteborg.

Den 1 augusti träder den nya lagen för betaljänster i kraft. Den innebär att företagen inte får ta ut en avgift för kunder som betalar med kort. Tidigare har bankerna ofta skrivit in i kontrakten med butiker att de inte får ta ut kortavgift, men nu ska det alltså styras genom en ny lag.

Bankerna tar fortfarande ut en avgift av butikerna när kunderna handlar med kort. Och trots att både handeln och butikerna kämpar för att mindre kontanter ska användas, så tror Bengt Nilervall som är betalansvarig på svensk handel, att den kan leda till just det - att fler betalar med kontanter.

- Vi ser att handlarna kommer få ställas inför ett val. Antingen om handlarna kan höja priset på sina varor, eller så kan vi få se att handlare väljer att inte ta emot kort över huvud taget. Och då har vi fått en effekt som tyvärr ingen önskar.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista