Bloggkommentarer fällde politiker

En moderat politiker i Botkyrka kommun förlorar sina uppdrag efter att ha uttalat sig negativt om homosexuella och deras rätt att adoptera. Uttalandena har lämnats som kommentarer på vänsterpartisten Jöran Fagerlunds blogg. Jöran Fagerlund sitter i kommunfullmäktige i Göteborg.

– Droppen som fick bägaren att rinna över var en kommentar där han pratade om att homosexuella skulle flyttas till Australiens inland och Sibirien. Då författade jag det här brevet till moderaterna i Botkyrka och Fredrik Reinfeldt, säger Jöran Fagerlund.

Nämndeman i tingsrätten
Politikern har varit nämndeman i tingsrätten men efter att kommentarerna blivit kända lämnar han sitt uppdrag. I ett pressmeddelande skriver moderaterna i Botkyrka:

"Eftersom frågan om förtroendet att döma andra i tingsrätten har rests i bloggosfären har vi kommit överens om att han lämnar sina uppdrag i samband med valet och att han redan nu avsäger sig sitt uppdrag i tingsrätten."

– Jag tycker det är bra att moderaterna agerat så snabbt och resolut. Jag och väljarna fick ett tydligt besked att det här inte var acceptabelt och det var precis det besked jag ville ha. Jag tycker de har agerat jättebra, säger Jöran Fagerlund.

Enligt Jöran Fagerlund har politikern lämnat närmare 300 komentarer på hans blogg och många av dem rör homosexuella. Ett exempel:

"Bryr mig inte om vad bögarna hålle på med ! Inte vad någon HBT-person gör heller. De får gärna hålla på med varandra men när de ger sig på småbarn går det för långt ! Och bögarna ska inte få adoptera !!""

– Jag har försökt att genom att svara på kommentarerna säga att du får ha en annan ton, du kan inte hålla på så här och sen så ville jag göra moderaterna uppmärksamma på att han beter sig på det här viset. Därför skrev jag ett brev till dom, säger Fagerlund.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se