Kommuner har dålig koll på fisken

Många kommuner i Västra Götaland vet inte var fisken de köper kommer ifrån. Därför finns det risk att  fisken de köper inte kommer från hållbara bestånd.

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen är det flera kommuner längs västkusten som inte vet varifrån de får sin fisk, de vet inte om de köper fisk från icke hållbara bestånd, alltså fisk som inte bör fångas enligt exempelvis Världsnaturfonden och Miljöstyrningsrådet.

– På fryst fisk har de märkt upp, så det är lättare för oss att köpa den frysta fisken i nuläget med den kunskapen vi har idag, det säger Solbritt Stjärnström är kostchef på Tjörn.

Ingalill Siljet är kostchef på Öckerö, och inte heller hon vet var fisken hon beställer är fångad.

– Vi ser till ekonomin och att det ska vara färsk fisk. Tyvärr så frågar vi inte varifrån den kommer utan där är det ekonomin som styr, säger Ingalill Siljet.

När kostcheferna på Tjörn och Öckerö beställer fisk finns det oftast ingen ekologisk märkning. Däremot står det var fisken är fångad. Upphandlingsbolaget, som har förhandlat priset med fiskleverantörerna, rekommenderar att beställaren kollar med Miljöstyrningsrådets lista för att se att fisken är fångad inom ett hållbart bestånd.

Den kollen görs alltså inte, och Ingalill Siljet vill att Upphandlingsbolaget ska arbeta för en tydligare märkning. På Tjörn väntar man dock inte, där ska det bli ändring med det samma.

– Vi har inte vetat om detta, det är ren okunskap. Så det är bara att sätta igång nu, lovar Solbritt Stjärnström, kostchef på Tjörn.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista