Ny polistaktik lugnade demonstration

Gårdagens demonstrationer i centrala Göteborg kunde ha urartat. Men för första gången testade polisen sin nya taktik när det gäller att möta demonstrationer. Ett av besluten var att sätta stopp för nationaldemokraternas försök att marschera till demonstrationsplatsen. Iställlet förde polisen dem dit i bussar, något som var avgörande, enligt kommenderingschef Erik Nord.

De 300 antirasisterna och 200 nationaldemokraterna möttes aldrig. För första gången testade polisen i Västra Götaland sin nya taktik att möta stora demonstrationer. En öppnare taktik som fötts efter den kritik som följde på polisens sätt att hantera demonstrationerna och upploppen under EU-toppmötet i Göteborg 2001. Division Västra Götaland är en ny polisstyrka som ska sättas in vid demonstrationer som man befarar kan bli besvärliga. Gårdagens facit, tre gripna och två misshandlade var godkänt enligt kommenderingschef Erik Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista