Tusentals bibliotekarier i Göteborg

Idag startade världens största bibliotekskonferens, som i år ordnas i Göteborg. Konferensen samlar biblioteksarbetare från hela världen för att diskutera bland annat yttrandefrihet och bibliotekens roll i en digital värld.

Agneta Olsson, överbibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek tror att konferensen är betydelsefull:

– Ja, vi sätter ju biblioteken på kartan, och jag tror att det är väldigt viktigt att vi gör det i dessa tider.

Vad menar du med att det är viktigt i dessa tider?

– Ja, det är ju hårdare tider ekonomiskt och man lägger ner biblioteken så fort det blir sådana här diskussioner, istället för att satsa på bibliotek då. Vi har diskussioner i Sverige, man lägger ner stadsdelsbibliotek här i Göteborg, man föreslår att minska skolbiblioteken. Vi tycker det är helt fel väg.

Hon värnar bibliotekens roll för demokrati och samhällsutveckling. Årets konferens har "Open access to knowledge" som huvudtema, alltså fri tillgång till information, något som biblioteken värnar om men som inte är självklart i alla länder. För egen del skulle Agneta Olsson också vilja se en uppmjukad upphovsrätt i Svergie, något som skulle underlätta för biblioteken att anpassa sig till det digitala samhället.

– Att göra tiden kortare när det är copyright-belagt till exempel, för då hade vi kunnat lägga ut mycket mer på nätet fritt tillgängligt, säger Agneta Olsson.

I morse fick en grupp delegater en rundtur runt på Göteborgs universitetsbibbliotek. En av dem var Joan Vacianna från Västindiens universitetsbibliotek i Kingston i Jamaica. Hon sitter också i en kommitté för Latinamerika och Karibien.

– För oss i Latinamerika och Karibien är läskunnighet en viktig fråga. Människor måste kunna läsa innan man kan göra något annat, och det är ett stort problem för oss, säger hon.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista