Betesmark riskerar växa igen

I takt med att lantbruket centreras till stora gårdar, växer ängar igen när inga djuren inte längre betar där. Länsstyrelsen tvingas nu betala djurägare för att skicka ut sina djur på viktiga områden, så att inte större träd och buskar tar över. Känsligare och svagare arter försvinner mer och mer.

– Här är ett parti med enebuskar som inte är röjt, här har det ju varit helt tätt med nypon och en och här har vi röjt, säger Roy Andersson, lantbrukare på Överön, utanför Kungälv.

Roy pekar ut över skärgården, solen lyser över de närmsta öarna invid Överön, och över Rörö som avslutar Göteborgs norra skärgård.

Roy Andersson får betesbidrag för att han har djur på vald mark i Göteborg, han visar hur slån och nypon kommer fram över en vinter, och hela tiden måste ses över.

Roland Olin på Västkuststiftelsen är med ute på Överön, han säger att de öppna landskapens växter riskerar att slås ut eftersom betesdjur blivit en bristvara.

– De här tio centimeters skotten av nypon och i några fall slån som kommit upp är årsskott. De skulle ju växa sig betydligt starkare bara på några år och på en tioårsperiod utan betesdjur så skulle man antagligen inte kunna gå över markerna, det skulle vara så igenväxt.

Det finns ingen lönsamhet att hålla sina djur på avlägsna ängar, därför betalas pengar så att framförallt nötkreatur flyttas för att underhålla marken.

– Det innebär att de djur som finns måste transporteras ut i skärgården i Bohuslän, säger Roland Olin.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista