Nya infrastruktuförslag

Vändslinga istället för Västlänk

Beslutet om Västlänken, en järnvägstunnel under centrala Göteborg, har kommit alldeles för snabbt. Kommunen borde undersöka hur de 20 miljarderna som tunneln beräknas kosta, kan användas på ett bättre sätt.

Det tycker Lennart Duell, ersättare för Folkpartiet i kommunfullmäktige i Göteborg.

– När Västlänken blir färdig kan man ju ifrågasätta vad det blir i miljarder räknat. För de pengarna kan man få så många andra jänrvägsinvesteringar i området som uppfyller syftet med K2020 och andra kollektivtrafiktankar minst lika bra som Västlänken.

Utåt sett står partierna överens om detta - är du ensam om denna kritik?

– Nej, det är väldigt många som undrar om detta verkligen är rätt. Däremot är frågan känslig beroende på att det gjordes väldigt snabba överenskommelser och då får man leva med att debatten kommer efter istället för före besluten.

Beslutet gällde ju trängselskatten och på det viset tänkte man inte på att man också tog beslut om vad skatten skulle användas till. Den debatten fanns ju inte eftersom alla vara glada över att bli av med trängselskattfrågan och glömde om det var rätt användning av pengarna..

En som också är kritisk till den planerade Västlänken är Lennart Wassenius, infrastrukturplanerare på Gatubolaget i Göteborg och centerpartist i Lerum.

Tillsammans med före detta trafikdirektören i Göteborg, Claes Westberg, förelår han en billigare lösning i form av en pendeltågsslinga på centralen för 3-4 miljarder i stället för 20.

Västlänken tar omkring 10 år att bygga för 20 miljarder kronor. Med många risker kan det bli många fler miljarder och vad är nyttan? Man får en station i Haga.

I en direktsänd politikerdebatt om trafikfrågor i Göteborg Direkt sade Roland Rydin (M) att frågan om vändslinga redan utretts men skulle ta för mycket plats och Kia Andreasson (MP) sade att det råder enighet i regionen och att Västlänken är bästa lösningen för att komma förbi problemen det innebär att centralstationen är en så kallad säckstation.

Sabina Schatzl
sabina.schatzl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista