Professor underkänner internutredning

Professorn i rättsvetenskap i Göteborg Dennis Töllborg riktar svidande kritik mot polisen sedan han på polisens egen uppmaning granskat fallet med 24-årige Johan Liljeqvist som avled efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg för två år sedan.

Dennis Töllborg vänder sig främst mot är att poliser utreder andra poliser och att internutredningarna tar alldeles för lång tid.

– Det tog sju månader innan man förhörde poliserna som var inblandade. Tänk dig i vilket annat fall ,där det finns ett dödsfall och misstanke om brott , där det dröjer sju månader innan man hör dem som står allra närmast!

På punkt efter punkt får polisens egen utredning efter Johan Liljeqvists död mycket hård kritik. Inte minst att det dröjde över ett halvår innan poliserna som var med förhördes av polisens polisens internutredare. Fortfarande, nu två år efteråt, är det inte helt klarlagt om vad som faktiskt hände när Johan Liljeqvist avled.

Dennis Töllborg föreslår att ett nytt brott borde införas, "illojal maktövningom" men också att i sådana här brottsutredningarr måste förhör hållas med iblandade hållas inom tolv timmar, och att utredningarna måste gå betydligt snabbare och talar om bl.a. högst en veckas utredningstid, och jämför med flera andra länder och hur polisens internutredningar sköts där.

Det var länspolismästaren i Västra Götaland Ingemar Johansson som gav uppdraget till Dennis Töllborg och han säger så här om den delrapport som presenterades idag, slutrapporten kommer före jul.

– Något som man kan säga redan nu är kravet på skyndsamhet. Där har vi inte varit särskilt bra och där kan vi bli betydligt bättre.

Regeringen beslutade den första juli om förändringar när det gäller polisens internutredningar, nämligen att alla kommer att ledas från en central avdelning inom rikspolisstyrelsen från och med årsskiftet, säger moderaten, justitieminister Beatrice Ask.

Men socialdemokraten Thomas Bodström är kritisk och anser att det måste finnas en särkild polisutredningsenhet som inte finns under Rikspolisstyrelsen. Också professor Dennis Töllborg, gör tummen ner för den nya organisation med internutredningarna.

– Jag ser inte att det är några förändringar. Jag ser att det är några pennstreck. Jag ser att de fortfarande ska vara placerade ute i landet i närheten av de ställen där de ska utreda - de ingår fortfarande i samma linjeorganisation.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista