Kris igen för GWO

Nytt förslag kan leda till nedskärningar

Blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra, GWO, får 775 000 kronor mindre i verksamhetsstöd nästa år om ett nytt förslag från Kulturförvaltningen i Göteborg går igenom.

Orkestern förlorade omkring sex miljoner kronor i bidrag när försvaret drog in sitt stöd, vilket ledde till att många fick sluta i orkestern.

– Om ett sådant här beslut skulle verkställas blir ju konsekvensen nya uppsägningar, säger vd Mikael Fellenius.

Kulturnämnden i Göteborg bestämde förra hösten att GWO fortsättningsvis inte ska få ett speciellt stöd utan ska konkurrera med andra verksamheter om verksamhetsstödet.

När orkestern sedan jämfördes med andra verksamheter och med Bohuslän Big Band konstaterades det att GWO är relativt dyra i förhållande till vad de producerar, något GWO:s vd Mikael Fellenius tycker blir missvisande eftersom förvaltningen tittat på verksamheten 2009 då orkestern bara var igång halva året.

En annan anledning till det minskade bidraget är att GWO spelar för bred musik.

– Alla andra ansökningar av organisationer som söker stöd, krävs det att det är nyskrivet eller att det är konstnärlig spets på repertoaren. Där är GWO ganska breda, säger Kerste Broberg handläggare vid kulturförvaltningen.

– Den här typen av ensembler har en typ av historia där man blandar klassisk repertoar med lättare underhållningsmusik. Och det är ju inte så att det kantrar åt ena eller andra hållet. Det har varit en god blandning beroende på hur man definierar olika genrer i musikbranschen, säger Mikael Fellenius.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista