"Minskat statsbidrag bakom låg skolpeng"

Göteborg har Sveriges lägsta skolpeng för gymnasieelever. Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Ann Lundgren beror det på minskade statsbidrag. Storstäder som Malmö och Stockholm satsar drygt 10 000 kronor mer om året i gymnasieskolpeng.

Tidigare idag kritiserade Lärarnas riksförbund Göteborgs kommun för den låga skolpengen. Ann Lundgren håller med om att den bör höjas, men säger att elevernas resultat fortfarande är bra.

– Vi har lyckats väldigt bra resultatmässigt trots allt, säger Ann Lundgren (S), men jag skulle inget hellre vilja än att höja skolpengen för gymnasiet.

Men det är ju en politisk prioritering, hur kommer det sig att ni inte har gjort det redan?

– Det handlar om att den borgerliga regeringen har sänkt statsbidragen och vi har varit tvungna att prioritera grundskolan och framförallt förskolan istället.

Skolpengen för gymnasieelever i Göteborg ligger nästan 10 000 kronor lägre än genomsnittet för en storstadskommun och är faktiskt lägst i hela Sverige. Mats Sternbring på Lärarnas Riksförbund är kritisk mot kommunen. Han hävdar att det är svårt att få bra kvalitet i undervisningen med så låga belopp och att det är den skrala tilldelningen som gör att gymnasieskolorna i stan går back ekonomiskt.

– Vi fyller de kommunala gymnasierna till bristningsgränsen med klasser på upp till 35 elever, konstaterar Mats Sternbring. Ändå går de inte runt. Det visar att det inte är ett kostnadsproblem utan att intäkterna är för små.

Ann Lundgren säger att problemet med överfulla gymnasier är nytt för i år och att man självklart kommer att titta på det från kommunens sida. De kommer att prioritera gymnasieskolan framöver, säger hon, men slänger också in en brasklapp.

– Det handlar också om att vi ska få en ekonomisk situation som tillåter satsningar.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista