Rekordstort byte vid rånet i Norge

Bytet vid rånet i Stavanger i Norge förra måndagen kan ha varit så stort som motsvarande 110 miljoner svenska kronor.

Flera oberoende personer med insikt i kriminella miljöer säger till tidningen Dagbladet att bytet bör ha varit omkring 110 miljoner kronor.

Varken polisen eller det rånade Norsk Kontantservice tillbakavisar uppgifterna.

Senast på onsdagen måste åklagaren i Göteborg besluta om de misstänkta Stavanger-rånarna ska begäras häktade.

Därefter är det upp till riksåklagaren eller regeringen att fatta beslut om utlämning till Norge.

Jakten på gärningsmännen fortsätter efter det grova bankrånet i Stavanger förra måndagen, då miljonbelopp försvann och en 53-årig polisman sköts till döds. Norsk polis misstänker att minst åtta män varit inblandade i rånet.

Hittills har tre män anhållits vid Göteborgs tingsrätt. Männen - 30, 26 och 23 år gamla - greps i tisdags i Göteborgstrakten. De är misstänkta för delaktighet i rånet och i fredags begärdes de utlämnade till Norge.

Enligt gällande regler har den svenske åklagaren totalt fem dagar på sig att begära männen häktade, alltså senast på onsdag. Häktningsförhandling kommer i så fall ske vid Göteborgs tingsrätt.

Häktas männen avgör sedan riksåklagaren (RÅ) om männen ska lämnas ut till Norge. Kan inte RÅ bedöma om det finns skäl nog för utlämning går ärendet vidare till regeringen för beslut. Om de tre männen utlämnas till Norge ställs de inför rätta där.

På annandagens eftermiddag var resten av de misstänka gärningsmännen fortfarande efterlysta och inget gripande hade skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".