Skadestånd efter Backabranden upp i hovrätten

Sex år efter branden på Backaplan, där 63 ungdomar dog är den juridiska processen fortfarande inte helt klar.

På måndagen tar hovrätten för västra Sverige upp ett fall, där en mamma till en 18-årig pojke, som omkom i branden, yrkar på 100 000 kronor i skadestånd, men där tingsrätten ansåg att 50 000 kronor motsvarade kvinnans psykiska lidande.

Tingsrätten utgick i sin dom förra året från det schablonskadestånd som Högsta Domstolen (HD)tidigare lagt fast på 25 000 kronor till en anhörig. Ett schablonskadestånd som höjs om den akuta sjukdomstiden är längre än ett år.

Då tingsrätten ansåg att kvinnans akukta sjukdomstid varat två år, slog den fast att hennes skadestånd kunde fastställas till 50 000 kronor - för det psykiska lidande hon fått utstå.

Men kvinnan och hennes juridiska ombud, Björn Thörnell, anser att ett skadestånd för psykiskt lidande på 100 000 kronor anses som skäligt, utan att behöva koppla det till kvinnans akuta sjukdomstid.

Den gamla schablonen på 25 000 kronor slogs fast av Högsta Domstolen för dryga tio år sen, men i februari kom HD med en ny dom;- 50 000 kronor ska betalas ut till en anhörig om dödandet varit uppsåtligt, skriver HD.

Branden vid Backaplan var uppsåtlig, men inte själva konsekvenserna, säger advokat Björn Thörnell till Radio Göteborg - så dagens mål i hovrätten är ett slags mellanläge, men Thörnell har ändå förhoppningar om att Högsta Domstolens nya praxis kan ge ett högre skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista