Invandrare får strängare straff för rattfylleri

Personer med invandrarbakgrund döms i Stockholm, Göteborg och Malmö till strängare straff än svenskar när det gäller brottet grovt rattfylleri.

Det visar en undersökning som programmet Kaliber i P1 har gjort. Men i Göteborg är skillnaden väsentligt mindre.

Siffrorna som programmet Kaliber har tagit fram visar att i Stockholm och Malmö döms mer än varannan person med invandrarbakgrund till fängelse för grovt rattfylleri - medan bara ungefär var tredje svensk blir frihetsberövad.

Trots att personerna med utländsk bakgrund i genomsnitt har färre anteckningar i kriminalregistret och har lägre promillehalt än de dömda rattfylleristerna med svensk bakgrund, så döms i Stockholm och Malmö mer än varannan rattfyllerist med utländsk bakgrund till fängelse, mot ungefär var tredje svenskfödd rattfyllerist. 

I Göteborg ser det annorlunda ut - 43% av personerna med invandrarbakgrund döms till fängelse att jämföra med 39 procent av svenskarna - en väsentlig skillnad jämfört med de två andra storstäderna.

Antero Sjöman, som är chef för antidiskrimineringbyrån i Göteborg, menar att resultaten visar att det inte är någon likhet inför lagen i Sverige.

Hör mer om det här i programmet Kaliber i P1 på söndag klockan 13.05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista