Säkerhetspådrag i mordrättegång

Säkerhetspådraget är stort idag när rättegången i det uppmärksammade målet om det så kallade Persiennmordet i Göteborg inleds i hovrätten.

Det är den person som misstänks ha beställt mordet som ställs inför rätta.

Rättegången har av säkerhetsskäl flyttats från tingsrättens säkerhetssal till polishuset.

När målet var uppe i tingsrätten utbröt tumult i rättssalen när anhöriga till den mördade mannen och medlemmar ur Bandidos X-Team började bråka med varandra.

För att kunna genomföra hovrättsförhandlingarna utan att riskera liknande incidenter kommer de alltså att hållas i polishuset. Enligt åklagaren, Carl Bergström, är det målets karaktär som var avgörande för beslutet att flytta rättegången - det vill säga att det är ett mål relaterat till gängkriminalitet - samt att många av dem som är inblandade sitter frihetsberövade och av praktiska skäl är det enklare att föra dem till polishusets rättegångssal.

Mordet utfördes sommaren 2002. Det var en medlem i den kriminella organisationen Original Gangsters som sköt ihjäl en 18-åring i en lägenhet i Gårdsten. 18-åringen sköts av misstag genom ett fönster - ett skott som egentligen var avsett för den dödes bror.

Mannen som nu står åtalad anses av åklagaren vara den som beställde mordet. Han dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Åklagaren kommer i hovrätten inte att presentera nån ny bevisning utan litar på att hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten gjorde.

Den man som utförde mordet har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista