En chef på Göteborg Energi ska ha försökt ta reda på vem som pratat med journalister. Något som kan vara olagligt.
Muthärvan i Göteborg

Chef efterforskade källor

En projektledare på Göteborgs Energi ska ha fått belöning av en leverantör för att sälja deras tjänst till kommunen. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i kväll. 

Uppdrag Granskning visar också visar hur energibolaget ignorerat tips om oegentligheter.

Ett halvår efter muthärvans start riktas nu även fokus mot Sveriges största kommunala bolag - Göteborgs Energi. Främst handlar det om två saker:

En anställd som tipsat Uppdrag granskning om misstänkt mutbrott blev kallad till ett möte av en högt uppsatt chef. Där fick den anställde veta att chefen fått information om att hon kontaktat media, och att hon hade ögonen på sig. Ett agerande som kan vara olagligt då kommunala verksamheter inte alltid får efterforska vilka anställda som pratat med media.

Det andra ärendet gäller en affär på cirka 700 miljoner kronor. En medarbetare, som varit projektledare för energibolagets byte av alla elmätare, ska ha belönats av en underleverantör som han hade till uppgift att kontrollera. Främst handlar det om betalda föreläsningar runt om i världen och bonusar.

Projektledaren ska alltså ha suttit på dubbla stolar. Något som enligt statsåklagaren Nils-Eric Schultz är olagligt i många länder, men inte nödvändigtvis i Sverige.

– I Sverige finns det ingen lagstiftning som riktigt täcker upp det där. Det måste röra sig om mutor, besticnking eller att man orsakat företaget stora kostnader, säger han.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".