Familjen Carlsson med ammam Elisabeth och dottern Sofia har tagit emot ett ensamkommande flyktingbarn från Vietnam. Foto: Lasse Edfast/Sveriges radio

Brist på familjehem på Öckerö

Öckerö kommun har problem att hitta familjehem åt de fem ensamkommande flyktingbarn som kommunen har lovat att ta emot. I år är tredje året kommunen tar emot barn och tidigare har det inte varit något problem, men just nu finns ingen familj alls.

– Jag tror att man kanske är osäker på vad ett sånt uppdrag skulle innebära. Man vet inte riktigt vad som förväntas av en som familjehem om man tar emot ett sånt barn, säger Ingrid Lindman som är flyktingsamordnare på kommunen.

– Man kanske tänker sig att det skulle vara en alltför stor utmaning att möta ett barn som har med sig mycket svårigheter och kommer från en annan kultur, fortsätter hon.

Barnen som kommer är oftast i tonåren och kommer oftast från Afghanistan, Somalia, Kamerun eller Vietnamn. Liksom Ingrid Lindman tror många som Västekot pratar med att det är ansvaret som avskräcker.

Familjen Carlsson tog emot Maj från Vietnamn för två år sedan, och mamma Elisabeth ser fler likheter med sina egna två döttrar än skillnader.

– Det är samma. Det är kläder på govlet och smink i badrummet. Det är tonåring som tonåring. Det har inte att göra med om man är född i Vietnam eller Somalia utan tonåringar är tonåringar, säger Elisabeth Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".