God man misstänks för förskingring

En tidigare högt uppsatt förtroendevald inom Rädda Barnen i västsverige är misstänkt för grov förskingring.Det är sin roll som god man för fyra kvinnor som hon skötte ekonomin åt som hon misstänks för brottet, avslöjar Sveriges Radio Väst.

I ungefär tio år har den pensionerade västsvenska kvinnan varit god man för tre förståndshandikappade kvinnor men misstankarna om grov förskingring gäller två år i slutet på 2000-talet.

Under den här tiden hade kvinnan en högt uppsatt förtroendepost inom Rädda Barnen inom Västsverige.

Den västsvenska kvinnan misstänks för att ha förskingrat minst 45 000 kronor från de tre kvinnorna genom att skriva ut felaktiga kvitton och förfalskat namnen på kvittona.

Det var en enhetschef på de förståndshandikappade kvinnornas boende som polisanmälde den västsvenska kvinnan då hon ansåg att det fanns alltför stora oklarheter kring hur pengarna hade använts.

Dessutom var den västsvenska kvinnan god man till en äldre kvinna. Även i det fallet misstänker polisen grov förskingring som har genomförts med hjälp av urkundsförfalskning. Dvs genom kvitton som har en förfalskad signatur.

Polisen har ännu inte fastställt hur stor summa som saknas hos den äldre kvinnan.

När kommunens överförmyndare granskade den västsvenska kvinnans räkenskaper för de fyra kvinnorna och ifrågasatte den stora oreda som fanns, så avslutade den misstänkta kvinnan sitt uppdrag som god man.

Kvinnan förnekar brott.

Tidigare i september begärde åklagare Sune Johansson att den den misstänkta kvinnan skulle häktas men tingsrätten avslog häktningsframställan.

Nu fortsätter polisutredningen mot kvinnan.

Charlotte Andersson
charlotte. andersson@sr.se