Fler elever ska bli intresserade av teknik. Foto: Andreas Krohn/Sveriges Radio

Elever ska intresseras för teknik

Det är för få ungdomar som läser teknikorienterade ämnen på gymnaiset och högskolan. Och det leder till att svenska företag får problem i framtiden när de ska rekrytera ny personal.

Projekt Matena går ut på att utbilda och inspirera lärare så att de i sin tur ska inspirera sina elever.

– Ett exempel är att vi en dag är ute på Volvo och tittar på hur de jobbar med säkerhet. Nästa dag kan vi sitta och räkna lite på vad vi behöver bygga för kaross för att tåla en krock i 70 kilometer i timmen. På så sätt visa att detta är ingenting som bara står i böcker utan det här faktiska saker som man arbetar med. Och det är viktiga saker som man arbetar med, säger Ismael Pelaseyed från Västsvenska industri- och handelskammaren och projektledare för Matena Göteborg.

Matena vänder sig till höstadielärare som undervisar i matematik, teknik och no-ämnen.

Hittills har 35 lärare varit med i projektet som är inne på sitt andra år i Göteborg.

Tanken är att koppla ihop lärare med företag och på så sätt kunna knyta utbildning och teori till verklighet.

Anna Lysmark som är lärare på Skälltorpsskolan i Backa är med i projektet och berättar vad hon hoppas få ut av Matena.

– Att det ska hjälpa mig i undervisningen som jag har. Att jag skulle kunna få kontakt med några teknikföretag som skulle kunna tycka det var roligt att se hur det funkar i skolan och så att ungarna skulle kunna se, vad kan man göra sen. Det finns ju så otroligt mycket, säger Anna Lysmark.

Men behövs ett projekt för det?

– Ja, annars grottar man in sig i sitt eget. Man har ju nog med alla grejer som händer i skolan.

Det handlar alltså att inspirera och visa eleverna hur de kan använda sina kunskaper. Till exempel att andragradsekvationer inte bara handlar om matematik.

– Jag kommer ihåg att jag satt och tragglade andragradsekvationer och undrade, när ska jag använda det här i verkliga livet? Det är väldigt viktigt att visa på att det finns vissa förmågor och vissa attityder som du bygger upp med de här ämnena och det är de här förmågorna och attityderna som arbetsgivaren kräver av dig, säger Isamel Pelaseyed.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".