Anneli Hulthén om muthärvan i Göteborg:

"Vi har ett stort politiskt ansvar"

Kommunstyrelsen ordförande i Göteborg, socialdemokraten Annelie Hulthén, är mycket upprörd över att en högre chef i kommunala Göteborg Energi försökt tysta en konsult som pratat med SVT:s Uppdrag granskning.

– Man ser på det både med ilska och med sorg, det är ingen bra bild av vår stad, säger Annelie Hulthén.

Är det en sann bild?

– Delvis, eftersom det som beskrivs har inträffat. Så är det ju förhoppningsvis inte överallt i Göteborg, men det som har inträffat är sant.

Innan sommaren antog kommunstyrelsen i Göteborg ett åtgärdsprogram som skulle stärka öppenheten och försvåra korruption i staden. Ett program som man spridit till alla bolagschefer, förvaltningschefer och ordföranden i stadens nämnder.

Men som Uppdrag granskning visade i går har uppenbarligen inte alla nåtts av budskapet. Så här lät det när en chef på Göteborg Energi konfronterade en konsult till bolaget:

– Någonstans är det någon som pratar med journalister om ditten och datten. Jag vill veta om du gör det, eftersom jag fick den här indikationen i går.

Annelie Hulthén har under dagen varit i kontakt med sin ordförande i Göteborg Energi.

– Jag har bara framfört till min ordförande i Göteborg Energi att det är oacceptabelt att man uttrycker sig så som man gjorde i Uppdrag granskning.

I muthärvan i Göteborg pågår det separata polisiära förundersökningar mot fyra kommunala bolag och en förvaltning. Flera personer är polisanmälda och en person tidigare anställd på ett byggföretag är häktad. Ytterligare bolag har pekats ut och mutskandalen kan växa ytterligare.

– Tips kommer fortfarande in, så jag har en ganska ödmjuk inställning till vad som kan dyka upp i fortsättningen, säger Annelie Hulthén.

Du har ju tidigare när vi har sökt dig hänvisat till tjänstemän, vilket ansvar har du och ni som politiker?

– Vi har ett stort ansvar, och vi har också tagit gemensamma beslut, hela kommunstyrelsen, oavsett politisk färg, hur vi ska hantera det som har hänt och även vad vi ska göra i fortsättningen.

Har ni någon skuld till det som har framkommit?

– Det är nog något vi får konstatera efteråt, den skulden kan jag inte se just nu, men det vet man aldrig vad det kan vara.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se