Den som döms till skadestånd ska i första hand vända sig till målsäganden för att reglera sitt skadestånd. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ungdomar lär sig om skadestånd

För att informera ungdomar som dömts till skadestånd så har Sociala resursförvaltningen i Göteborg genom sin Ungdomstjänst startat en utbildning där dömda ungdomar informeras om hur man betalar sitt skadestånd.

Även Kronofogden är med på det här informationsprojektet.

Den som döms till skadestånd ska i första hand vända sig till målsäganden för att reglera sitt skadestånd.

Detta alternativ är det absolut bästa om skadeståndet är av den storleken att man kan betala direkt eller efter en överkomlig betalningsplan.

Gör man inte så här hamnar ärendet hos Kronofogden och då riskerar man omedelbart en betalningsanmärkning.

En annan fråga som skadeståndsdömda ungdomarna har svårt med är det solidariska skadeståndet.

Solidariskt skadestånd innebär att om tre ungdomar tillsammans ska betala trettiotusen till en målsägande, och bara två av dem betalar sin del, så är de två som betalat också skyldiga att betala den tredjes part av skadeståndet.

Den första utbildningen i Göteborg omfattade ett hundratal ungdomar mellan 17 och 19 år som tidigare dömts att betala skadestånd.

Men långt ifrån alla ungdomar hade koll på skadeståndsprocessen, även efter att dem informerats. Bara sex av tio kunde redogöra för hur man betalar ett skadestånd.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".