Polis skämtade om svarta prostituerade

En polis skämtade om färgade prostituerade kvinnor under polisens årliga förbundsträff i Göteborg som ägde rum förra veckan. Detta samtidigt som en ny ledning valdes som lovade att satsa på etiken inom kåren.

"Kusinen Arvid möter en prostituerad som är färgad. Hon frågor honom om han vill följa med honom hem för hon tror att han vill köpa sex. Då svarar han henne: vad ska jag i Afrika och göra?".

– Det spelar ju inte på hennes hudfärg, det spelar ju an på hans dumhet.

Så förklarar Hans Qvant, polis i Ljungby, en del av sin fem minuter långa sketch under polisens förbundsträff i Göteborg i förra veckan.

Utklädd inför 128 kollegor, som samlats för att bland annat välja ny ordförande, imiterade han komikerna Stefan och Christers gamla uppträdande där en färgad kvinna försöker sälja sex.

– Det saknades underhållning i samband med middagen under kongressens avslutande. Och jag har alltid tyckt att det var roligt att imitera, säger Hans Qvant.

Lena Nitz är nyutnämnd ordförande i Polisförbundet och ser allvarligt på händelsen.

– Jag tänkte att det här känns inte bra och att det är helt oacceptabelt. Folk kan ta illa vid och det kom flera till mig dagen efter som var upprörda, säger hon och påpekar att hon har talat med både Hans Qvant och hans lokala ordförande för den förening han är verksam i.

I dagsläget har skämtet inte lett till några konsekvenser för Hans Qvant. Han säger att han ber om ursäkt om han sårat någon. Men kan inte förstå reaktionerna.

– Möjligtvis har man inte samma humor som jag och de allra flesta har, men det får stå för var och en, säger han.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se