Gamla Ullevi skyddas inte som byggnadsminne

Varken Göteborgs kommun eller fotbollsklubbarna vill att Gamla Ullevi skyddas som byggnadsminne. Motståndet är kompakt, visar ett beslutsunderlag till kommunstyrelsen.

Gamla Ullevi invigdes 1916 och var då en toppmodern anläggning med sittplatser till och med. Gamla Ullevi har varit elitfotbollens arena med undantag för åren 1958-92 då Nya Ullevi tog över. Från början fanns också många andra idrotter på Gamla Ullevi, som skytte, boxning och konståkning. Nu spelar Allsvenskan på dispens och internationella matcher får inte spelas alls.

IFK och ÖIS har ett 20-årsavtal med kommunen och sköter arenan, men undersöker nu möjligheterna att bygga om Nya Ullevi. I det läget har en ansökan om byggnadsminnesförklaring kommit in till länsstyrelsen av en person som är rädd att Gamla Ullevi rivs.

Men även om verksamheterna varit intressanta finns inte mycket att bevara, anser kulturnämnden.

Nämndens politiska majoritet vill inte heller binda upp sig för att skydda fotbollen i en detaljplan på så attraktiv mark.

Kommunens evenemangsbolag Got Event tycker det är för tidigt att bestämma vad som ska hända och ett par andra nämnder vill inte heller bli bakbundna av ett byggnadsminne.

Klubbarna har också fått yttra sig och kallar Gamla Ullevi mysigt men omodernt. Om det inte blir något med Nya Ullevi behövs stora förändringar på Gamla Ullevi, och därmed är motståndet kompakt mot ett byggnadsminne