Tandvård på hjul i Angered

Trots att Folktandvården har svårt att få nyanlända barn till tandläkaren så skickas kallelsen ut på svenska. Men ett sätt att få barnens tänder undersökta är att använda regionens enda tandvårdsbuss.

Idag rullade den fullt utrustade tandvårdskliniken in till Rannebergsskolan i Angered. Femteklassaren Julia Blooms fina garnityr är ett undantag.
– Man fick sätta sig i en stol och gapa och sen sa de E5 och 6-3 och det var jättekul och sedan fluorlackade de, säger Julia Bloom.

Hade du några hål?
--Nej hon sade att jag har jättefina tänder.

Rektorn för Rannebergsskolan Medzit Selmani vill att tandläkarens kallelse översätts till barnens hemspåk.
– Vi får ju hit barn från olika kulturer som kanske aldrig sett en tandborste eller varit hos någon tandläkare. Informationen till föräldrarna är bristfällig. Många av dem kan ännu inte svenska och när det kommer en kallelse från Folktandvården i Västra Götalandsregionen så vet de inte vad det är. Lappen slängs på direkten, säger han.

I skolan är det skolsköterskan som informerar om skoltandvården och andra medicinska undersökningar. Så 2003 började man med tandvårdsbussen som i år är ute två dagar i veckan under hela året och då besöker nio skolor i Angered och Bergsjön. Idag tog tandläkaren Wivi-Anne Lidén emot. Hon ser, som klinikchef för Folktandvården i Angereds centrum, att bussen inneburit en klar förbättring.

– Vi hade väldigt svårt att få de cirka 6 000 barnen som berörs i Angered till tandvårdskliniken. Det var bara hälften av barnen som vi lyckades få till kliniken. Nu har vi lyckats få upp den siffran till 70 procent istället och det är en mycket bra siffra.

Varför uteblev barnen?
– Det beror mest på kunskapsbrist. Många av våra nya svenskar är inte så vana vid att gå till tandläkaren. Man går när man har ont - när det är akut - då går man till tandläkaren. Inte annars. Så när kallelsen kom så gick man inte med barnet till tandläkaren eftersom det inte hade ont i någon tand.

Hur ser tänderna ut på de här barnen?
– Barn från krigshärjade länder har ofta dålig tandhälsa. Förutom hål i tänderna så har de ofta infektioner med varbildningar och mycket ofta värk. Ja,de har tyvärr väldigt dåliga tänder.

Många har också stoppats av sin rädsla, men när de har med sig sina kamrater här i bussen som stöd och upptäcker att det inte är så farligt så kommer de också till kliniken, säger Wivi-Anne Lidén.

Men vissa barn uteblir år efter år av sociala eller andra skäl och då tvingas Folktandvården ta hjälp av socialtjänsten.
– Barnen har ju rätt till tandvård och när inte påminnelser eller telefonsamtal räcker så får jag ta hjälp av Socialtjänsten. Det sker i 10-15 fall om året här i Angered.

Och Wivi-Anne Lidén är stolt över att barnen lärt sig borsta tänderna två gånger om dagen, att dricka vatten istället för läsk och framför över att de blivit av med sin rädsla för tandläkaren.

Och lördagsgodis? Ja, det är hon för. I alla fall att barnen bara äter snask en gång i veckan. Och allt fler har tagit till sig denna nya vana.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se